Tandimplantat Karlstad

Tandimplantat i Karlstad och övriga Värmland

Bor du i Karlstad eller någon annanstans i Värmland och är i behov av en ny fräsch tandrad? Välkommen till oss – vi erbjuder tandimplantat och ett brett utbud av tandvårdsbehandlingar. Hos oss får du tandvård av högsta kvalitet och vi har alltid ett stort fokus på våra patienter.

Oavsett om du besöker oss för tandimplantat, en rutinundersökning eller något estetiskt ingrepp så kommer du att stå i centrum.

Kontakta oss redan idag för att boka tid. Vi erbjuder givetvis även akut tandvård.


tandimplantat värmland

Tandimplantat är ett mycket bra sätt att ersätta förlorade tänder

Till skillnad från tandproteser så kan implantatet välkomnas av kroppen och fungera på exakt samma sätt som ordinarie tänder. Efter en tid med nya tandimplantat kommer du inte att känna någon större skillnad mellan dina nya och dina ”äkta” tänder. Du tuggar maten och borstar tänderna precis som normalt.

Innan du bestämmer dig för att sätta in tandimplantat så tar vi röntgenbilder för att kunna göra en professionell bedömning. Om det visar sig att du är en lämplig kandidat för tandimplantat så tar vi nästa steg.

Tandimplantat Karlstad – steg för steg

Först och främst är det viktigt att veta att alla är unika och har individuella förutsättningar. Det innebär att behandlingar kan se olika ut för olika personer. Men så här ser det ut i stora drag ut när vi ordnar tandimplantat åt en kund.

  • Vi börjar med en noggrann undersökning. Här tas flera olika faktorer i beaktning. Patientens munhälsa, allmänna hälsa och statusen på det specifika området där implantatet ska placeras undersöks grundligt. Det senare handlar förstås om käkbenet. Det är här vi sätter in implantatet av titan – ett material som tas upp naturligt i kroppen. Käkbenet måste dock vara tillräckligt starkt för implantaten – därför är rökare en sämre kandidat för denna behandling. Men visar du dig vara en lämplig kandidat efter undersökningen så går vi vidare till nästa steg.

  • Nästa steg är det kirurgiska, det vill säga att fästa titanskruvarna i käkbenet. Detta kan utföras vid ett tillfälle, men ibland kan det behövas två operationer.

  • Nu är det dags att tillverka de nya tänder som ska fästas i titanskruvarna. Vi tar fram dem efter noggranna avgjutningar av dina tänder och anpassar även färgtonen. I detta skede kan du få en provisorisk uppsättning tänder i väntan på att implantaten ska bli klara.

  • När tänderna är klara så sätter vi fast dem i skruvarna och du har nya vackra tänder.

Viktigt att ta hand om sina tandimplantat

Så går det på ett förenklat sätt till när vi ger en patient nya tandimplantat. Det är viktigt att inte glömma att du måste ta hand om dessa nya tänder som om de vore dina ordinarie tänder.

Tandimplantat är lika känsliga som naturliga tänder – inte minst för bakterieangrepp. Det är alltså viktigt att borsta tänderna och hålla efter riktigt noga.

Boka in en tid eller kontakta oss för en gratis konsultation och låt oss göra en bedömning om du är en passande kandidat för tandimplantat i Karlstad. Välkommen!

Allt lägre risker med tandimplantat

Tandimplantat medför inga större risker. Även om ett tandimplantat inte har perfekt passform så är risken relativt låg för komplikationer. Det visar en italiensk studie där ungefär 600 patienter med tandimplantat har undersökts.

Utvecklingen inom tandimplantat har gått i hög fart under senare år. Vanligt numera är att man kombinerar metallegeringar såsom kobolt-krom eller titan med keramer eller akrylat. Patienterna i undersökningen har saknat minst en tand. Samtliga deltagare i studien har följts upp efter ett respektive tre år för att man ska kunna konstatera vilka komplikationer som kan uppstå av tandimplantat. Två saker har undersökts i första hand: dels hur implantatet har vuxit in i käken, dels vilka eventuella problem som kan uppstå i de kopplingar som finns mellan implantat och tandersättning.

Relativt låg risk för komplikationer

Undersökningen visade att risken för komplikationer är relativt låg även när implantatet visat sig ha dålig passform. Patienterna var i de flesta fall också nöjda med implantatet.

Undersökningen visade dessutom att det ofta kan räcka med fyra istället för sex implantat för personer som har förlorat alla tänder. Detta är något som kan komma att sänka kostnaderna för implantat på ett avgörande sätt i framtiden.

Det finns tre olika komplikationer som ändå kan uppstå när det handlar om tandimplantat:

  • Sprickor i själva implantatet.

  • Sprickor i materialet på den konstgjorda tanden.

  • Benet bryts ned nära implantatet.

Sprickor i den konstgjorda tanden är det klart vanligaste problemet och var mest framträdande efter både ett eller tre år bland den undersökta personerna i studien.

Det bästa man kan göra för att undvika komplikationer är att göra noggranna uppföljningar när implantatet har satts in.

Några andra problem som kan uppstå men mer sällan gör det är skador på blodkärl, nervskador och problem med bihålorna. Man bör undvika tobak om man har fått ett tandimplantat eftersom rökning kan orsaka en del problem.

När du behöver tandimplantat i Karlstad